Masa cukrowa- plastyczna forma, z której da się zrobić wiele ciekawych rzeczy

Sztukę ozdabiania tortów i ciast można porównać do tworzenia obrazu. W przypadku obu tych profesji potrzebna jest duża wyobraźnia i kreatywność. Przy czym, do ozdabiania wypieków bardziej od farby przyda się masa cukrowa.

Zalety masy cukrowej

Jest bardzo plastyczna, więc można ją ugniatać jak plastelinę. Można dowolnie mieszać jej kolory, przez co mogą formować się bardzo oryginalne kolory. Nie jest ona zbyt sztywna, lecz można poprawić jej gęstość poprzez włożenie jej na jakiś czas do lodówki. Masa cukrowa jak na swój słodki smak nie jest zbyt kaloryczna. Można ją jeść bez obaw o swoją figurę.

Co oprócz ciast można ozdobić masą cukrową?

Na pewno masa cukrowa nadaje się do ozdabiania ślubnych tortów. Za jej przyczyną wyglądają one obłędnie. Tak, że na ich widok ślinka sama leci z ust. Masy cukrowej można również użyć do dekoracji babeczek czekoladowych lub z orzechami. Z masy cukrowej da się również sformułować śliczne figurki.

Mogą one nadać tortowi jeszcze ładniejszego i apetycznego wyglądu. Takie figurki da się zrobić z masy budyniowej. A co najlepsze, gdy spełnią swoją funkcję można je z czystym sumieniem spałaszować. Tego nie da się zrobić przecież z żadnym innym elementem dekoracyjnym do ciast i słodkich wypieków.

Najlepsze produkty tylko na Sklep.polmarkus.com.pl 

Comments are closed.