Jak zabrać się za pieczenie chleba?

Nie ma chyba piękniejszego zapachu niż ten, który ma świeżo upieczony chleb. Złocista, chrupiąca skórka, mięciutki środek i odrobina masła – to coś, za co jest się w stanie oddać wiele. Nie da się ukryć, że nawet najświeższe pieczywo z piekarni nie jest w stanie zastąpić smaku domowego wypieku.

Dlaczego warto piec chleb samemu?

Obecnie wiele osób wraca do tradycji i stawia na pieczenie bochenków we własnym zakresie. Bezsprzecznie, duże znaczenie mają tu przede wszystkim, wspomniane już, walory smakowe. Jednak nierzadko decyzja o pieczeniu podyktowana jest tym, iż pieczywo dostępne w sklepach naszpikowane jest chemią, mającą przedłużyć jego trwałość i świeżość. Chcąc uniknąć zbędnych ulepszaczy, warto samemu upiec bochenek. Pieczenie chleba nie jest łatwą sztuką. Warto odpowiednio się do tego przygotować.


Jak zabrać się za pieczenie chleba?

Przede wszystkim, należy podjąć decyzję, czy ma to być chleb na zakwasie czy na drożdżach. Pierwsza opcja wymaga wyhodowania zakwasu, co trwa kilka dni. Zakwas można również dostać od kogoś, kto już posiada doświadczenie w tym temacie. Kolejnym krokiem jest wybór mąki, z jakiej będziemy korzystać. Może to być mąka pszenna, orkiszowa, żytnia – praktycznie każda. Można również zakupić specjalną mąkę, przeznaczoną do wypieków pieczywa. Przyda się również forma do chleba, najlepiej ceramiczna. Pieczenie chleba można uskutecznić również w naczyniu żaroodpornym, jednak należy pamiętać, że powinno mieć ono przykrywkę.

forma do chleba

Comments are closed.